Att skapa balans

02.10.2014 kl. 14:58
Sofie Lindvik, Diplomerad Kostrådgivare och snart diplomerad Reflexolog (helkroppszonterapeut) har skrivit ett blogginlägg till oss kvinnor . Sofie har även en bakgrund som närvårdare och socialarbetare. På hennes hemsida och blogg http://www.halsovisare.com bloggar hon om kost, hälsa och vägen till en naturlig balans i vardagen. Som kostrådgivare förespråkar hon en individuellt anpassad naturlig, artegen kost utan tillsatser, socker och gluten. Näringsrik mat som hjälper din kropp att upprätthålla hälsa och balans.

Det var det där med balans...ack så svårt, eller hur? Jämvikt i livet. Den där harmonin och tillfredsställelsen vi alla vill känna. Lycka, god hälsa, goda relationer, stressfri tillvaro...Är det möjligt att nå ett sådant tillstånd av balans?

Ja och nej. Först måste vi förstå att balans alltid är ett inre tillstånd. Det handlar inte om yttre faktorer.  Det är som när vi försöker jaga lyckan genom att söka utanför oss själva. Då kommer vi att få jaga balans i all oändlighet.

Vad betyder då egentligen balans? Innebär det att vi ständigt måste känna oss glada och lyckliga? Sträva efter perfektion? Nej. Att leva ett liv i balans och harmoni tror jag helt enkelt handlar om att lära sig vara tillfreds med livet som det är och samtidigt våga vara öppen för förändringar och acceptera det som sker. Hitta tillbaka till oss själva och våga leva ett autentiskt och meningsfullt liv. Våga fråga oss själva: vem är jag och vad vill jag? 

Livet handlar till stor del om våra försök att finna balans på olika plan. Det är också kroppens naturliga tillstånd, den försöker hela tiden uppnå homeostas d.v.s. jämvikt. Men balans är inte synonymt med perfektion. Balans innebär att det ibland lutar lite för mycket åt ena hållet för att sedan luta åt andra hållet. För mycket av något vägs upp av något annat. Det handlar inte om att alltid tvångsmässigt försöka följa en gyllene medelväg, för livet är kaotiskt ibland. Men kaos kan faktiskt vara bästa vägen till balans. Förändringar i livet innebär alltid en viss känsla av kaos men om vi kan lära oss att inte vara rädda för det okända utan välkomna förändring och osäkerhet så ger vi samtidigt oss själva tillåtelse att verkligen ta emot livet. Rädslan är vårt största hinder och bara när vi vågar möta rädslan inser vi ofta att det faktiskt bara handlade om skrämmande tankar och känslor, till skillnad från verklig fara. Vi lägger så mycket energi på att klamra oss fast vid det gamla och oroa oss för framtiden istället för att fokusera på det som vi är tacksamma för just nu och våga drömma och förvänta oss mer av livets goda.  

Om vi kan lära oss att möta våra upplevelser av kaos och släppa taget om rädslan så ger vi samtidigt utrymme för ny positiv kraft. Förändring och nyskapande förutsätter alltid lite kaos. Det är inget negativt även om vi ofta upplever det så. När vi vägrar släppa taget ger vi inte heller oss själva tillåtelse att växa. Först när vi vågar vara ärliga mot oss själva , vågar släppa taget och vågar ha ett öppet sinne kan vi hitta verklig balans. Balans kommer alltid inifrån med en insikt om att du duger precis som du är, precis i den situation du befinner dig i och att allt kommer att ordna sig precis som det är meningen. Oavsett vilket kaos som för tillfället råder utanför. 

Kroppen är inte perfekt, hälsan är inte perfekt, livet är inte perfekt. Inte om man likaställer ordet perfekt med felfri. Kanske vi kunde bredda på begreppet perfektion och låta det få betydelsen ”allt är som det ska vara just nu”. Din kropp är perfekt som den är just nu. Din hälsa är på ett visst sätt just nu och det är valen du gör just nu som påverkar din hälsa i framtiden. Livet är perfekt i denna stund, för det kunde inte vara på något annat sätt. Eftersom det som sker, sker – kan det inte vara på något annat sätt, alltså är det som det ska vara. Det kan vara en utmanande tanke eftersom vi har så många tankar om hur saker och ting ”borde” vara.

Vi strider konstant mot verkligheten och skapar vårt eget lidande. Så länge vi inte accepterar livet som det är, kan vi inte heller uppleva balans. 

Att acceptera handlar inte om att ge upp eller strunta i att sätta upp mål i livet – tvärtom ger det en avgörande grund varifrån vi kan finna kraft att verkligen gå vidare med en öppen inställning till vad livet för med sig härnäst.  Det ger handlingskraft att inse det egna ansvaret inför livet. Ansvar som inte handlar om ett krav, utan en gåva.

Vi kvinnor lider ofta av en sorts ”perfektionssjuka”. Vi vill vara duktiga och ansvarstagande. Detta ”duktig flicka”-syndromet kan lätt få oss ur balans eftersom vi inte lyssnar till oss själva. Vi slår dövörat till när kroppen eller själen försöker leda oss mot balans och tror på något sätt att vi ska må bättre bara vi presterar tillräckligt bra. Bara någon klappar oss på axeln och berömmer våra prestationer. Men det är lönlösa försök. Förr eller senare kommer kroppen att säga till om du inte lyssnar till den. Vi måste lära oss att klappa oss själva på axeln och respektera vår kropp och själ.  Stressen kommer inte att försvinna om du inte stannar upp först. Du kan inte fly från stress, oro, krav. Du kan inte fly från dina tankar och känslor. Du måste alltid möta dem, förstå dem och försona dig med dem, sedan släpper de automatiskt taget om dig. 

Du måste stanna upp. Lyssna. Acceptera. Ta dig en funderare – fungerar det här? För den livsstil jag lever mig närmare balans? ”ja men jag gör ju så mycket bra för andra”, kanske du tänker. Ja, men vad gör du för dig själv? Det är inte egoistiskt att utgå från dig själv, för du kan inte vara den bästa möjliga medmänniska för andra om du inte först ser till att ta hand om dig. Du behöver ladda din energi för att kunna ge den vidare. Du behöver pyssla om dig själv så du kan pyssla om andra. Du behöver vila så att du orkar finnas till för dina medmänniskor. Du behöver införliva balans i ditt liv om du ska kunna leva i balans med andra.

Det finns stress. Det finns kaos. Det finns mycket vi tampas med i vardagen. Vi kan aldrig uppnå perfektion. Det är bara en destruktiv strävan och ett omöjligt krav.Men vi kan uppnå frid och balans oavsett omständigheterna. När vi låter kaos få vara kaos tills den ebbar ut i en stilla frid. När stressen får ersättas med återhämtning. När ilskan får ersättas med glädje. När tröttheten får ersättas med ny energi. Balans blir en inställning. Att tillåta sig att känna efter vad man behöver. Hur mår jag egentligen? Vad är det min kropp försöker kommunicera? Äter jag en kost som min kropp mår bra av? Ger jag utrymme i mitt liv för aktiviteter som ger positiv energi? Respekterar jag behovet av vila och återhämtning? Ger jag mig själv tillåtelse att må bra? Allt har sin tid. Tid att uppleva och tid att släppa taget. Det är när vi klamrar oss fast vid något som lidandet får sin början. Livet går upp och ner men oavsett din livssituation går det alltid att finna balans. Allt du behöver finns inom dig.

Börja med att stanna upp. Och lyssna. Bli medveten. Det finns oändligt med möjligheter i ditt liv, bara du vågar tro på dig själv och ha tillit till att livet bär!

Sofie Lindvik, http://www.halsovisare.com